0 Winkelwagen € 0,00 Betalen

Koffiecentrale Blog / Nieuws

Ontmoet onze koffiespecialisten Specialisten

Hete koffie

Door Maarten Veeger | 6 jul. 2015 13:33:00 | Labels: arabica robusta hitte

Bent u een groot koffieliefhebber maar de discussie over het klimaat kan u gestolen worden? Dan is dit het moment om uw ogen te openen of over te schakelen op kopjes thee. Want als we de komende twintig jaar niets doen, is er straks geen koffie meer.
Om precies te zijn: dan is er straks geen Arabica koffieboon meer en u als koffieliefhebber hoef ik natuurlijk niet uit te leggen dat dat een ramp is.
 
Zo’n 70% van de twee miljard kopjes koffie die wij dagelijks drinken wordt gemaakt met de Arabica boon. De rest is Robusta koffie, te vaak van inferieure kwaliteit uit landen als Vietnam. Robusta kan- zo zegt de naam al- wel tegen een klimatologisch stootje maar de Arabica heeft het zwaar bij wisselende weersomstandigheden. De opwarming van de aarde en hevige regenval zijn voor de perfecte koffieboon funest. 
 
Koffie-researchers, gelukkig hebben we die, kwamen tot de schrikbarende conclusie dat er snel actie nodig is. In Ethiopië, een belangrijke Arabicaproducent, is er in het slechtste geval straks geen koffie meer. Er zijn oplossingen. Zo zou de koffieproductie kunnen worden verplaatst naar de wat hogere gedeelten van het Afrikaanse land. Sommige gebieden die tot nu toe ongeschikt leken, worden dat met de temperatuursstijging wel. Maar het onderzoek gaat ook verder. Omdat er relatief weinig over koffie bekend is bij wetenschappers, ligt er een enorm speelveld voor ze open. Daar hoor je nu fascinerende verhalen loskomen. Zo wil Dr. Timothy Schilling van het World Coffee Research Institute de Arabica boon opnieuw geboren laten worden. Arabica is ontstaan uit twee andere soorten koffiebonen. Die moeten net als 10.000-15.000 jaar geleden weer ‘paren’ om de Arabica opnieuw te laten ontstaan. En deze nieuwe Arabica moet dan beter (en sterker) worden dan die we nu gebruiken. De professor benadrukt dat het geen genetische manipulatie is ondanks het feit dat nog niet zo lang geleden het Dna van de Arabica is vastgesteld. Het is oude stijl broeden met talloze varianten van de ‘moederboon’ en de ‘vaderboon’ en daarom kan het proces decennia duren.
 
Ik hoop dat de heren en dames bij bedrijven als Shell, Exxon, BP en  Eni vandaag de koffie goed smaakt. Net als bij u. Drink nu het nog kan prachtige espresso. Desnoods nog een. Open dan uw ogen weer. En laat onze aardbol weer wat afkoelen.
 
Lang leve Arabica.