De zoete verleiding van het eiland
Sicilië is een wereld op zich: qua taal, cultuur en geschiedenis zul je heel wat verschillen ervaren in vergelijking met het Italiaanse vasteland. Naast de vele culturele bezienswaardigheden kun je er genieten van het langzame Italiaanse leven en een heerlijke lokale keuken, met voor bij de koffie verleidelijke dolci!
Cannoli en sigarette
Heb je The Godfather gezien? Herinner je je dan nog de uitspraak ‘Leave the gun. Take the cannoli.’? Deze knapperige rolletjes gevuld met gezoete ricotta zijn een typisch Siciliaanse specialiteit. De cannoli zouden zijn ‘bedacht’ door de Romeinen. Zij waren een van de eersten die de gewoonte aannamen om na het diner nog wat zoete deegwaren te nuttigen.
Let wel: het vullen van de cannoli moet eigenlijk pas op het laatste moment gebeuren, vlak voor het opdienen. Bij een aantal pasticcerie op Sicilië houdt men deze waarschuwing nog altijd in het achterhoofd. Als je daar een cannolo bestelt, is het gebruikelijk om niet te vragen ‘Mi rassi ’n cannolu?’ (‘Wil je me een cannolo geven?’), maar ‘Mi inchissi ’n cannolu?’ (‘Wil je een cannolo voor me vullen?’).
Wie zijn buik letterlijk of figuurlijk vol heeft van de grote cannoli, brengt een bezoek aan Pasticceria Amato (what’s in a name – amato betekent geliefd in het Italiaans) in Palermo. Hier maken ze de zogenaamde sigarette alle ricotta, die wel wat weg hebben van cannoli maar dankzij het dunne deeg en hun kleinere formaat veel minder zwaar zijn.
Kleurrijke kunst
Een andere lekkernij die je zeker moet proeven tijdens een bezoek aan Sicilië, is cassata - zoet gebak van cake, ricotta, marsepein, gekonfijte vruchtjes en slagroom. Veel cassata’s zijn kunstwerkjes op zich! Dat geldt ook voor het marsepeinen fruit dat je op veel plekken op Sicilië tegenkomt. De traditie om met marsepein verschillende vruchten te maken, zou zijn ontstaan in een klooster. Ter ere van een bezoek van de bisschop wilden de kloosterlingen de sinaasappelbomen – die geen vrucht meer droegen – toch laten doorbuigen onder het gewicht van de appeltjes van oranje. Sindsdien worden er niet alleen marsepeinen sinaasappeltjes gemaakt, maar vind je in vele pasticcerie op het eiland ook citroenen, bananen, vijgen, peren en aardbeien van marsepein.
De beste bakkers
Voor de lekkerste kleinere koekjes tipt Saskia twee adressen, allebei een waar Luilekkerland.
Bij Pasticceria Chantilly in Modica geniet je van impanatigghi (gevulde amandelkoekjes naar traditioneel recept) en mustazzoli. Mustazzoli zijn koekjes waarvan zowel de vorm als de ingrediënten van Siciliaans dorp tot Siciliaans dorp kunnen verschillen. Veel gebruikte ingrediënten zijn bijvoorbeeld stukjes sinaasappel, bittere cacao, citroen, amandelen en honing.
De lekkerste amandelkoekjes bakt Maria Grammatico, in haar bakkerij in het hooggelegen Erice, vlak bij Trapani. Geen wonder als je weet dat ze het recept voor deze koekjes al heel jong kreeg ingefluisterd, in het klooster waar ze haar jeugd doorbracht. Ze maakt er tal van verschillende soorten amandelkoekjes mee, van cuscinetti, ‘kussentjes’, tot sospiri, ‘zuchten’ - van genot uiteraard!